Ga terug
bibimbap van bovenaf met alle bijgerechten

Bibimbap - Koreaans Comfort Food

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 porties witte, gestoomde rijst per persoon als je de rijst bakt moet deze helemaal afgekoeld zijn. Als je het met witte rijst wilt eten, mag deze uiteraard dampend heet zijn.
  • 500 gram gehakt, runder of half-om-half ik gebruik voor dit soort gerechten graag wat vetter gehakt, anders wordt het erg droog
  • gochujang naar smaak
  • 2 eetlepels suiker ik gebruik bruine basterdsuiker
  • 7 tenen knoflook, fijngehakt
  • 5 centimeter gember, geschild en geraspt
  • lichte sojasaus
  • sesamolie
  • 5 lente-uien
  • 200 gram spinazie
  • 1 bakje taugé
  • 200 gram wortel, jullienne gesneden
  • 250 gram paddenstoelen naar keuze ik gebruik shiitakes en kastanjechampignons
  • 6 eetlepels sesamzaadjes, geroosterd in een droge pan, op laag vuur roosteren totdat ze beginnen te glimmen. Dan zet je het vuur/de warmtebron uit.
  • 4 eieren
  • Voor de bibimbapsaus:
  • 8 eetlepels gochujang Koreaanse chilipasta (is niet erg pikant)
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 4 eetlepels appelazijn
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • twee eetlepels water

Instructies
 

  • Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Rul het gehakt en voeg de knoflook toe. Voeg twee eetlepels suiker toe, een eetlepel gochujang (of meer naar smaak), twee eetlepels lichte sojasaus. Dit karamelliseert het gehakt.
  • Verhit olie in een pan, fruit een eetlepel van de knoflook en gember kort aan en voeg de spinazie toe. Laat slinken en voeg een scheut sesamolie toe. Als de spinazie geslonken is meng je het met een eetlepel geroosterde sesamzaadjes. Dit proces herhaal je voor de wortel julienne, de gesneden paddenstoelen en eventuele extra groente die je hebt gekozen. Maak elke keer tussendoor de pan goed schoon.
  • Snij tussendoor de lente-uien in ringetjes en meng in een kommetje met een scheut sesamolie, een eetlepel lichte sojasaus en een eetlepel sesamzaadjes. De taugé meng je met een scheut sesamolie en een eetlepel sesamzaadjes.
  • Meng ondertussen ook de bibimbapsaus. Daarvoor meng je alle ingrediënten goed met elkaar.
  • Optioneel voor gebakken rijst: als je geen gestoomde witte rijst wilt, maar Korean Fried Rice, dan voeg je deze stap toe. Verhit daarvoor een wok of goede pan totdat deze rokend heet is. Voeg twee flinke eetlepels zonnebloemolie toe en laat ook dit goed heet worden. Voeg dan de knoflook toe (en eventueel een gesnipperd uitje) en binnen dertig seconden de rijst. Bak de rijst en wrijf steeds de "klonten" die in de rijst gevormd zijn fijn tegen de rand van de wok. Voeg de helft van de bibimbapsaus toe en eventueel nog een extra eetlepel gochujang. Roer goed door en bak de rijst totdat deze knapperig wordt.
  • Verhit olie in een koekepan en bak vier spiegeleieren in deze pan. Als deze gaar is en ze zitten aan elkaar, kun je ze lossnijden.
  • Opmaken: ik doe zelf alle groente en het vlees in bakjes en zet dat op tafel. Ik zorg er wel voor dat het gehakt goed warm is. De hete rijst schep ik alvast in kommen met elk een spiegelei bovenop en zet ik zo op tafel. Aan tafel kan iedereen zelf zijn kom opmaken en eventueel nog extra bibimbapsaus aan zijn kom toevoegen. En dan is het: aanvallen!