Ga terug
graved lax met kruiden en biet, zeezout, dille

Gravad Lax

Ingrediënten
  

  • 800 gram zalm met huid in één moot Je kunt ook twee stukken gebruiken die je dan met de oranje kant op elkaar legt
  • 1 flinke bos verse dille je kunt deze hakken, maar het hoeft niet
  • 40 gram grof zeezout grof zeezout onttrekt meer vocht dan keukenzout
  • 40 gram (witte basterd) suiker basterdsuiker heeft een fijnere structuur, maar beiden kan
  • optioneel: 4 eetlepels wodka (of andere heldere sterke drank), 10 jeneverbessen, 10 peperkorrels, citroen- of sinaasappelrasp, bieslook, bietensap. Gebruik nooit citrussap, dat gaart de zalm!
  • Om te serveren: toast, boter, mosterd-dillesaus, zure room, (veld)sla en zalmkuit

Instructies
 

  • Bedek een grote ovenschaal met plasticfolie, zodat de folie ruim overhangt en leg de zalm met de huidkant hierop neer.
  • Maak een rub en meng daarvoor zout, suiker en alle optionele smaakmakers als jeneverbes, peperkorrels, wodka, biet, etc. Je kunt dit ook in de cutter of keukenmachine doen, als je een fijne rub wilt.
  • Verdeel over de zalm en bedek vervolgens met de hele bos dille. Als je twee stukken zalm gebruikt kun je de andere zalmmoot hier nu bovenop leggen, zodat beide oranje zijdes tegen elkaar aan liggen met de dille er tussenin.
  • Pak de zalm in met de overhangende plasticfolie. Leg iets plats op de zalm en verzwaar met bakstenen, conservenblikken of iets anders zwaars. Laat minimaal 48 uur marineren in de koelkast. Als je twee zalmmoten gebruikt, draai het zalmpakketje dan elke dag om.
  • Na 48 uur kun je de zalm uitpakken en de marinade van de zalm af vegen. Snij vervolgens in dunne plakjes en serveer bij een ontbijt, op een bagel of als kerst voorgerecht met toast, zure room, mosterd dille saus, een plukje veldsla en wat zalmkuit.