Ga terug
Rendagn daging sapi met pandan rijst, lomboks en seroendeng.

Rendang Daging Sapi

4.82 van 11 stemmen

Equipment

  • Tjobek of keukenmachine/cutter

Ingrediënten
  

  • 1 kilo sukadelappen of runderriblappen, of andere stooflappen. Ik kies vaak wel voor vlees waar wat vet aan zit
  • 250 gram hart je kunt ook (kippen)lever gebruiken, of het vervangen voor stoofvlees
  • 1 blok santen ik snijd het blok altijd in vieren, dan lost het sneller op
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 8 tenen knoflook
  • 1 theelepel laos (galanga)
  • 1 theelepel djahé (gedroogde gemberpoeder)
  • 1/2 theelepel koenjit (kurkuma)
  • 2 forse eetlepels sambal oelek of vijf lomboks in stukken gesneden
  • 5 kemiri noten even kort branden (bakken) in de pan, rauwe kemiri is giftig!
  • Een kwart gula djawa (palmsuiker in ronde blokken, verkrijgbaar bij de toko) of twee eetlepels suiker
  • 1 eetlepel assem (tamarindepasta, verkrijgbaar bij de toko of soms de Jumbo)
  • 500 milliliter volle of halfvolle melk je kunt de melk vervangen door water
  • 500 milliliter water
  • 3 stengels sereh (citroengras) sla een paar keer op de steel met de achterkant van je koksmes en kneus de stengels (zo komt de smaak goed vrij)
  • 4 blaadjes salam
  • 8 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
  • ter garnering: geraspte kokos/seroendeng, schijfjes lombok, bawang goreng (gefrituurde ui), kecap manis, een partje citroen, fijngehakte selderij, etc.

Instructies
 

  • Snij het vlees in blokjes. Smeer in met de assem en laat even staan. Maak de boemboe. Maal daarvoor in een tjobek (een Indonesische vijzel) of in de keukenmachine of cutter de sambal oelek (of lomboks), kemiri, knoflook, ui, laos, djahé en koenjit tot een pasta. Als je een tjobek gebruikt, zou ik de ui en knoflook wel eerst fijnsnijden.
  • Doe een ruime hoeveelheid olie in een pan met dikke bodem en laat goed heet worden. Schroei het vlees hierin aan en doe dit eventueel in etappes, zodat de pan niet teveel afkoelt. Schep het vlees uit de pan en zet even apart.
  • Fruit in dezelfde pan nu de boemboe (de kruidenpasta van stap 2) flink aan. Voeg het vlees weer toe aan de pan en bak even mee. Voeg het water en de melk toe en het blok santen. Laat het blok santen oplossen. Voeg de gula djawa, sereh, salam en djeroek poeroet toe en breng aan de kook.
  • Laat de rendang 2 1/2 à 3 uur stoven. Schep elke twintig minuten om. Na twee uur kun je proeven en het gerecht op smaak brengen met peper en zout.
  • Je kunt, wanneer je vindt dat het teveel inkookt, wat water toevoegen. Je kunt twintig minuten van te voren de rendang droog laten stoven. Als je een nattere rendang wilt, kun je de pan wanneer de saus de juiste consistentie heeft in de oven op 100 graden verder laten stoven. En dan is het eindelijk klaar! Serveren met gestoomde pandanrijst, komkommer en eventuele garneringen. Selamat makan!

Notities

Nb. Gebruik geen kokosmelk, dat geeft een heel ander resultaat dan santen.
Nbb. Als je dit gerecht vegetarisch wilt maken, kun je gekookte eieren in de saus stoven. Het is niet helemaal hetzelfde, maar wel erg lekker.