Ga terug
lemon curd met drie citroenen in een weckpot met een sisal touwtje en een ouderwetse lepel

Lemon curd - Basisrecept

Ingrediënten
  

  • 125 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 peul vanille, het merg optioneel: ik vind dat dit de romigheid van de curd benadrukt
  • 2 geraspte schil en sap van de citroenen ik gebruik altijd biologische citroenen voor dit soort dingen, zodat je geen waslaag op je schil hebt

Instructies
 

  • Meng de boter met de suiker, vanille, citroensap en -rasp in een schaal of kom die tegen warmte kan. Zet deze schaal in een pan met water (bain marie), waarbij de schaal nét het water raakt, maar er niet in drijft. Smelt de boter au bain marie.
  • Kluts tussendoor de eieren en de eidooier in een aparte kom. Als de boter gesmolten is, voeg dan rustig de eieren toe en meng goed door.
  • Nu komt het lange wachten: onder continu roeren moet het mengsel tot 80 graden verhit worden. Je zult zien dat na een minuut of tien de curd al begint in te dikken. Dan maken de eieren een verbinding met de boter. Let op: het mengsel mag NIET koken! Dan krijg je namelijk een zoetzuur roerei.
  • De curd is klaar als deze voldoende is ingedikt. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt dit testen door een thermometer te gebruiken en het gehele mengsel ronde de 80 graden is. Heb je geen thermometer, dan kun je een spatel in de curd dopen en er met een vinger een streep door trekken. Loopt de streep niet meer door, dan is je curd klaar.