Ga terug

Pavlova rol van Teun en Gijs (en Ottolenghi)

Ingrediënten
  

  • 4 eiwitten zo'n 120 gram in totaal
  • 250 gram fijne tafelsuiker
  • 2 vanillepeulen het merg
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel maizena
  • 400 milliliter slagroom
  • 200 gram mascarpone
  • 2 eetlepels honing of meer of minder naar smaak
  • 200 gram frambozen of ander (rood) fruit
  • poedersuiker ter garnering
  • 2 eetlepels amandelschaafsel plus nog wat extra ter garnering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140 graden hetelucht of 160 graden convectie. Let goed op of dit de daadwerkelijke temperatuur van je oven is! Bekleed een braadslee/ovenschaal van minimaal 33 x 24 cm met bakpapier. Ik gebruik gewoon mijn ovenplaat.
  • Mix de eiwitten in een vetvrije kom met de suiker en één vanillepeul totdat het stijf wordt. Het eiwit moet glanzen en stevig zijn. Spatel voorzichtig de wijnazijn en de maizena door het eiwit. Spreidt het mengsel uit over de bakplaat. Bak de meringue dertig minuten of totdat er een knapperig korstje op zit en de meringue gaar, maar de binnenkant nog zacht is. Laat helemaal afkoelen.
  • Maak ondertussen de crème. Klop de slagroom lobbig. Meng in een andere kom de mascarpone met de honing en de vanille en mix daar de lobbige room doorheen.
  • Draai de afgekoelde plak meringue in z'n geheel om op een schoon stuk bakpapier. Trek voorzichtig het oude bakpapier los. Doe dit voorzichtig en in kleine stappen!
  • Besmeer de meringue met flink wat room en doe daar het grootste gedeelte van de frambozen en amandelschaafsel op. Hou van alles wat achter voor de garnering. Hou de randen van de meringue vrij van de vulling. Rol de meringue nog in het bakpapier, langs de lange kant op. Doe dit voorzichtig, maar zelfverzekerd! ;)
  • Leg de rol op een serveerschaal en besmeer met de room. Laat de rol minstens een halfuur opstijven in de koelkast. Decoreer daarna met fruit, amandelschaafsel en poedersuiker. In mijn geval versierde ik de rol nog verder met paaseieren.