Ga terug
butter chicken met ander schalen eten een tafel voor indiaas eten tegen een roze achtergrond

Butter chicken

5 van 2 stemmen
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram kippendijen
  • 250 gram volle yoghurt ik gebruik, zoals altijd, Griekse of Turkse
  • 2x 15 gram garam masala gebruik Indiase garam masala, geen Hindoestaanse (Surinaamse). Ik heb voor dit recept netjes die uit de supermarkt gebruikt van Euroma
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 7 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 centimeter verse gember, geschild en geraspt of fijngehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes, van goede kwaliteit is de investering waard, geloof me
  • 250 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels honing
  • 30 gram ongezouten boter of een flinke klont
  • ter garnering: verse koriander

Instructies
 

  • Meng de yoghurt met 15 gram garam masala en een snufje zout. Snij de kippendijen in niet al te kleine stukken, bedek ze met de yoghurt, bedek met plasticfolie en laat minimaal 45 minuten maar liever nog een hele nacht marineren in de koelkast.
  • Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan met dikke bodem. Zorg dat de pan en de olie goed heet worden. Bak de kip in etappes (anders koelt de pan te snel af) kort bruin en haal uit de pan. De kip hoeft niet gaar te zijn, alleen mooi geschroeid.
  • Voeg wat extra olie toe, verlaag het vuur en doe vervolgens de ui, knoflook en gember in de pan. Zorg dat de "aanbaksels" van de kip los komen en voeg anders een scheutje water toe. Die aanbaksels voegen véél smaak toe. Wacht totdat het eventuele water is verdampt en bak de ui, knoflook en gember zo'n drie minuten of totdat alles zacht is geworden.
  • Voeg de garam masala, paprikapoeder, komijn en kurkuma toe, roer goed door en bak nog 1 à 2 minuten door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en een half blikje water. Roer goed door, breng aan de kook, verlaag het vuur en laat ongeveer 6 tot 8 minuten sudderen totdat de saus is ingedikt. Je kunt de saus nu blitzen met de staafmixer, als je van een gladde saus houdt, maar dit is niet verplicht.
  • Voeg de kip toe, roer goed door en laat nog vijf minuten doorkoken met een deksel op de pan.
  • Voeg de slagroom en de honing toe, roer goed door en laat op laag vuur nog 3 minuten pruttelen, terwijl je regelmatig roert. Voeg de boter toe en roer net zo lang door totdat de boter helemaal is gesmolten. Garneer de butter chicken met de koriander en serveer met stomende (pilau) rijst.

Notities

Om dit gerecht vegetarisch te maken kun je de kip vervangen door de Indiase kaas paneer. Ook heul erg lekker!