250gramvolle yoghurtik gebruik, zoals altijd, Griekse of Turkse
2x 15gramgaram masala gebruik Indiase garam masala, geen Hindoestaanse (Surinaamse). Ik heb voor dit recept netjes die uit de supermarkt gebruikt van Euroma
1groteui, gesnipperd
7tenenknoflook, fijngehakt
2centimeterverse gember, geschild en geraspt of fijngehakt
1eetlepelpaprikapoeder
1eetlepelgemalen komijn
1eetlepelkurkuma
1bliktomatenblokjes, van goede kwaliteitis de investering waard, geloof me
250milliliterslagroom
2eetlepelshoning
30gramongezouten boterof een flinke klont
ter garnering: verse koriander
Instructies
Meng de yoghurt met 15 gram garam masala en een snufje zout. Snij de kippendijen in niet al te kleine stukken, bedek ze met de yoghurt, bedek met plasticfolie en laat minimaal 45 minuten maar liever nog een hele nacht marineren in de koelkast.
Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan met dikke bodem. Zorg dat de pan en de olie goed heet worden. Bak de kip in etappes (anders koelt de pan te snel af) kort bruin en haal uit de pan. De kip hoeft niet gaar te zijn, alleen mooi geschroeid.
Voeg wat extra olie toe, verlaag het vuur en doe vervolgens de ui, knoflook en gember in de pan. Zorg dat de "aanbaksels" van de kip los komen en voeg anders een scheutje water toe. Die aanbaksels voegen véél smaak toe. Wacht totdat het eventuele water is verdampt en bak de ui, knoflook en gember zo'n drie minuten of totdat alles zacht is geworden.
Voeg de garam masala, paprikapoeder, komijn en kurkuma toe, roer goed door en bak nog 1 à 2 minuten door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en een half blikje water. Roer goed door, breng aan de kook, verlaag het vuur en laat ongeveer 6 tot 8 minuten sudderen totdat de saus is ingedikt. Je kunt de saus nu blitzen met de staafmixer, als je van een gladde saus houdt, maar dit is niet verplicht.
Voeg de kip toe, roer goed door en laat nog vijf minuten doorkoken met een deksel op de pan.
Voeg de slagroom en de honing toe, roer goed door en laat op laag vuur nog 3 minuten pruttelen, terwijl je regelmatig roert. Voeg de boter toe en roer net zo lang door totdat de boter helemaal is gesmolten. Garneer de butter chicken met de koriander en serveer met stomende (pilau) rijst.
Notities
Om dit gerecht vegetarisch te maken kun je de kip vervangen door de Indiase kaas paneer. Ook heul erg lekker!