Ga terug
pilau rijst met kaneelbast en koriander

Pilau rijst

5 van 1 stem
Porties 4

Equipment

  • Optioneel: rijststomer

Ingrediënten
  

  • 300 gram witte langkorrelige rijst het liefst basmati
  • 25 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kardemompeulen, gekneusd doe je door even met de zijkant van je mes er met gewicht op te drukken
  • 2 kruidnagels
  • 3 à 4 blaadjes laurier
  • 1 theelepel zout
  • 600 milliliter water bij een rijststomer doe ik de verhouding rijst en water 1 op 1 (dus op 3 kopjes rijst, 3 kopjes water)

Instructies
 

  • Spoel de rijst totdat het water helder is en laat de rijst uitlekken in een zeef.
  • Verwarm de boter in een pan (met deksel als je de rijst in de pan kookt) op een lage temperatuur. De boter mag niet verbranden! Voeg de ui toe, roer goed door en voeg alle kruiden toe. Roer weer door en laat zo'n vijf minuten op laag vuur langzaam bakken totdat de ui zacht is (en niet bruin).
  • Voeg de rijst toe en roer goed door zodat alle rijst bedekt is met het kruidenmengsel. Bak 1 à 2 minuten.
  • Hevel de rijst over in de rijststomer of laat in de pan en voeg het water toe. De rijststomer doet nu al het werk voor je! Laat de rijst goed uitstomen en roer voor het serveren goed los.
  • Indien je een pan gebruikt: breng aan de kook, doe een deksel op de pan, verlaag het vuur en kook 8 minuten of totdat al het water is opgenomen. Zet het vuur uit en laat de rijst nog minstens 5 minuten stomen met de deksel op de pan.
  • Roer de pilau rijst goed los en door voordat je het serveert. Serveer met wat takjes koriander en natuurlijk met een heerlijke curry!