Ga terug
rucola stamppot zongedroogde tomaat olijf en champginon jus

Rucola stamppot met zongedroogde tomaat, olijf en champignonjus

Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 1200 gram kruimige aardappelen
  • 100 gram rucola
  • 100 gram zongedroogde tomaat, in reepjes gesneden
  • 100 gram zwarte olijf, in ringetjes of stukjes gesneden
  • 250 milliliter zure room
  • Een bakje verse basilicum, ontdaan van de steeltjes en grof gesneden
  • 5 eetlepels roomboter
  • 500 gram kastanjechampignons in kwarten gesneden
  • 2 rode uien, schoongemaakt en in halve ringen gesneden
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt of geperst
  • Een flinke scheut zwarte balsamico
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel mosterd
  • Klein scheutje sojasaus dit voegt umami toe aan je jus
  • 150 Ć  250 milliliter groentebouillon
  • Optioneel: geroosterde pijnboompitjes, geraspte parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Schil en was de aardappelen, snij in stukken en kook gaar. Laat ze goed uitstomen.
  • Maak ondertussen de champignonjus. Bak hiervoor de paddenstoelen uit op hoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en verlaag het vuur. Voeg een klont boter toe en bak totdat de ui glazig is. Blus af met een flinke scheut balsamicoazijn. Voeg de bruine suiker toe, de sojasaus en een eetlepel mosterd en laat even karamelliseren. Voeg de groentebouillon toe en laat langzaam zachtjes inkoken totdat je een mooie, lichtstroperige substantie krijgt.
  • Stamp de aardappelen en meng met de zure room en de rest van roomboter. Zorg dat er geen klontjes zijn. Voeg wat zout en peper toe en meng vervolgens met de rucola. Meng tot slot de zwarte olijven en zongedroogde tomaat voorzichtig door de stamppot.
  • Serveer de stamppot direct met de champignonjus, gesneden verse basilicum en eventueel wat geroosterde pijnboompitjes.