Ga terug
Vega moussaka op houten tafel, met groene theedoeken

Vega Moussaka met rode linzen

4 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 1 flinke aubergine (of 2 kleine), in halve schijven van een halve centimeter dik gesneden
  • 1 courgette, in grove blokjes gesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes zoals altijd: koop kwaliteit
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote ui (of twee kleine), gesnipperd
  • 50 gram rode splitlinzen ik koop dit altijd bij de Turkse supermarkt
  • 400 gram aardappelschijfjes
  • 1 eetlepel suiker
  • een scheut rode wijn je kunt dit eventueel weglaten
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel kaneel
  • 3 eetlepels oregano
  • 200 ml Griekse yoghurt, minimaal 10 procent vet of Turkse, Bulgaarse, etc., of crème fraîche
  • Ca. 150 gram geraspte, oude kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht of 200 graden convectie. Fruit de ui in twee eetlepels zonnebloemolie en voeg als deze glazig wordt de knoflook en de tomatenpuree toe. Fruit nog 1,5 minuut en voeg de courgette blokjes toe. Bak ondertussen in een andere pan in een flinke laag zonnebloemolie die aubergine schijfjes goudbruin.
  • Blus de courgette af met een scheut rode wijn. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe. Doe de splitlinzen erbij en breng aan de kook. Voeg de kaneel en oregano toe en stoof een kwartier, totdat de linzen zacht beginnen te worden.
  • Voeg de gebakken aubergine en de aardappelschijfjes toe aan de tomatensaus en roer goed door. Doe de groente in een ruime ovenschaal. Bestrijk met de yoghurt en verdeel de geraspte kaas over de schaal. Bak 50 tot 70 minuten af in de oven. Als de moussaka nog wat bleek is, kun je de laatste tien minuten de temperatuur met twintig graden verhogen.
  • Haal de schotel uit de oven en laat vijf minuten staan. Serveer daarna direct met brood en een frisse, groene (Griekse) salade!