Ga terug
bread and butterpudding, broodpudding, op ouderwetse onderzetter, witte achtergrond en oud zilveren bestek

Bread and Butterpudding - Britse Broodpudding van brioche of croissants

5 van 1 stem

Equipment

  • Een schaal van 28 centimeter doorsnede en een grotere schaal of braadslede waar deze inpast.

Ingrediƫnten
  

  • 1 brood naar keuze (brioche, croissants, pannetone, etc) gebruik zo'n 300 gram brioche of croissants en zo'n 600 gram zwaarder brood (afhankelijk van het gewicht)
  • 1 handvol rozijnen geweld in brandy, rum, marsala, etc., of gewoon water
  • 50 gram zachte boter, ongezouten
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • smaakmakers als: chocolade, krenten, cranberries, (gedroogde) appel, etc.
  • voor de custard:
  • 3 eieren
  • 150 gram slagroom
  • 600 milliliter volle melk
  • 75 gram suiker
  • 1 vanillepeul, het merg
  • Optioneel: citroenzest, kaneel, nootmuskaat, brandy, rum, etc.

Instructies
 

  • Snij het brood in gelijke stukken van 1 centimeter dik en besmeer elk stuk met de boter. Gebruik niet teveel boter als je te weinig hebt! Dan wordt de pudding te vet. Arrangeer in de ovenschaal en strooi de rozijnen en/of andere smaakmakers over het brood heen.
  • Maak de custard: meng daarvoor alle ingrediĆ«nten in een mengkom en klop goed door totdat alles is gemengd. Schenk de custard over het brood in de ovenschaal. Duw het brood goed aan zodat het 'onder' staat en het brood de custard kan opnemen. Bestrooi met suiker.
  • Laat dertig minuten staan en intrekken en verwarm de oven voor op 180 graden convectie of 160 graden hetelucht terwijl de pudding staat.
  • Zet de schaal met de pudding in de grotere ovenschaal en vul deze met kokend water zodat de puddingschaal in een laagje water staat. Bak de pudding ongeveer 40 minuten af totdat hij mooi oppoft en goudbruin is. De laagjes zullen tijdens het afkoelen ietwat inzakken. Serveer (lauw)warm met roomijs, serveer koud met warme vanillesaus, of wat je maar wilt!