Ga terug
carmelitas in een stapel op een houten bord met fudge

Carmelitas

5 van 1 stem

Equipment

  • Een bakblik of ovenschaal van 20 Ć  30cm - x 30cm

Ingrediƫnten
  

  • 250 gram karamelfudge ik gebruikte Lonka
  • 150 milliliter slagroom
  • 200 gram roomboter gesmolten
  • 220 gram bloem
  • 100 gram havermout vlokken, niet gemalen
  • 140 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 150 gram pure chocolade gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. Bekleed een vierkant of rechthoekig bakblik of ovenschaal met bakpapier. Gebruik echt bakpapier, want alleen met boter en bloem komen de carmelitas straks niet uit de vorm.
  • Meng de bloem, bakingsoda, havermout, suiker en een snufje zout in een mengkom. Maak een kuiltje, voeg de gesmolten boter toe en kneed tot een kruimelig deeg.
  • Doe de helft van het deeg in de bakvorm en druk goed aan, zodat de hele bodem bedekt is. Bak de bodem in ca. 10 minuten goudbruin en laat 5-10 minuten afkoelen.
  • Maak ondertussen de karamel. Doe daarvoor de slagroom en de fudge in een pan en breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook totdat de fudge helemaal gesmolten is, terwijl je goed roert. Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes.
  • Doe de chocolade op de bodem. Stort de karamel er bovenop. Verdeel de rest van het deeg als kruimels over de karamel. Bak in 20 minuten gaar.
  • Laat de carmelitas helemaal afkoelen en laat voor minimaal vier uur opstijven in de koelkast (maar ik doe het de hele nacht). Daarna kun je de carmelitas gemakkelijk uit de vorm of schaal halen. Snij het blok in kleinere bars, laat goed op kamertemperatuur komen en serveer.