Ga terug
kimchi in schaal banchan bij de maaltijd

Kimchi

5 van 1 stem

Equipment

  • 2 weckpotten à 2 liter

Ingrediënten
  

  • 2,5 kilo Chinese kool
  • keukenzout
  • 300 gram wortel, julienne gesneden in reepjes ter grootte van een lucifer. Je kunt julienne gesneden wortel in de supermarkt kopen, dat scheelt enorm veel werk
  • 5 lente-uien, in ringetjes gesneden
  • Optioneel: 1 kleine rettich als je eraan kunt komen, meestal zijn ze erg groot
  • Voor de kimchi pasta:
  • 50 gram rijstbloem
  • 50 gram suiker
  • 25 tenen knoflook
  • 5 centimeter gember, geschild
  • 125 milliliter vissaus
  • 100 à 200 gram Koreaanse pepervlokken
  • Voor bij het serveren, per portie:
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel sesamolie
  • naar smaak: suiker

Instructies
 

  • Steriliseer de weckpotten goed. Dit doe je om te voorkomen dat er bacteriën bij je groente komen die je er niet in wilt. Ik doe dit met de waterkoker en vul de weckpotten aan alle kanten met het hete water en laat het even staan alvorens ze leeg te gooien en te laten uitlekken. Daarna raak ik de potten niet meer aan de binnenkant of deksel aan (ook niet met een theedoek!).
  • Snij de kool in niet al te kleine stukken, totdat je bij de harde kern komt. De kern gooi je weg en was de kool met water. Doe de kool vervolgens in een grote bak, teil of in de wasbak. Besprenkel gelijkmatig royaal met keukenzout. Voeg water toe, zodat de kool onder staat. De kool moet minimaal 1,5 uur 'zouten'.
  • Vervolgens laat je de pekel weglopen en spoel je de kool heel goed af onder de kraan. De kool moet zoetachtig smaken, een beetje zout, maar niet bremzout. Als de kool goed gespoeld is, laat je het uitlekken in een vergiet.
  • Ondertussen maak je de kimchi pasta. Meng hiervoor de rijstbloem met 250 à 300 milliliter water in een steelpan en breng dit al roerend aan de kook. Kook totdat het indikt en er bellen ontstaan. Voeg de suiker toe, roer goed door en haal van het vuur om het mengsel te laten afkoelen.
  • Hak de knoflook met de gember en de vissaus fijn in een cutter, keukenmachine of blender. Voeg het rijstmeelmengsel toe en meng goed. Voeg de Koreaanse chilivlokken toe naar smaak en mix goed door.
  • Meng de gesneden wortel, lente-ui en rettich met de kimchi pasta. Meng vervolgens met de gezouten kool. Stop de kimchi in één of twee weckpot(ten) en laat één dag op kamertemperatuur op de kop staan.
  • Na deze dag moet je het gekoeld bewaren. Ik doe dat zolang het niet vriest op het balkon, maar een koele garage is ook prima. Ik keer de pot regelmatig en laat elke dag de lucht uit de pot ontsnappen. Pas op: dit stinkt heel erg! Na twee weken kun je de kimchi eten, maar je kunt de kimchi nog maanden laten staan. De smaak wordt alleen maar intenser.
  • Je kunt de kimchi verwerken in Koreaanse gerechten. Als je de kimchi serveert als bijgerecht: doe wat van de kimchi in een bakje en laat het even staan om de geur te neutraliseren voordat je het serveert. Maak af met wat sesamolie, sesamzaad en eventueel een schepje suiker om de smaak ronder te maken.