Ga terug
Sticky toffee pudding: versiert met kerstkransje en hulst. Een perfecte afsluiter voor je kerstdiner.

Sticky Toffee Pudding

Porties 8 personen

Ingrediƫnten
  

  • 185 gram dadels ontpit en fijngehakt (met de hand of in de cutter, blender of keukenmachine)
  • 1 theelepel baking soda
  • 200 milliliter water
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 130 gram suiker ik gebruik bruine basterdsuiker, maar fijne kristalsuiker kan ook
  • 2 of drie kleine eieren
  • 1 vanillestokje, het merg
  • Voor de karamelsaus:
  • 150 gram bruine basterdsuiker hier moet je wel echt bruine basterdsuiker gebruiken
  • 50 gram boter
  • 200 milliliter slagroom

Instructies
 

  • Doe de gehakte dadels in een pan met het water en breng aan de kook. Haal van het vuur en voeg de baking soda toe (let op: dit gaat schuimen!). Roer goed door en laat een kwartier staan.
  • Verwarm de oven voor op 165 graden hetelucht. Vet de bakvorm (in mijn geval een tulband) goed in met boter en bestuif met bloem.
  • Doe boter, suiker, vanille en een snuf zout in een beslagkom en mix goed door. Voeg de eieren toe, mix en voeg vervolgens de dadels toe. Spatel als laatste de bloem en het bakpoeder door het mengsel. Doe het beslag in de vorm en bak in 35-45 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de karamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en voeg de bruine basterdsuiker toe. Zorg ervoor dat de suiker de boter goed opneemt. Voeg dan de slagroom toe en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer vijf minuten doorkoken terwijl je regelmatig roert totdat de saus de juiste dikte heeft bereikt. Let op: de saus is dikker koud dan wanneer het warm is!
  • Serveer de cake lauw, met de warme karamelsaus en bolletje vanille-ijs.

Notities

Je kunt als alles is afgekoeld een stukje cake met wat karamelsaus op een bordje in de magnetron doen. Dan kun je de sticky toffee pudding als tussendoortje toch lekker warm eten.