Ga terug
croquembouche soesjes toren taart met vuurwerk, karamel en chocolade

Foolproof Croquembouche

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 40 soesjes naar keuze
  • 150 gram tafelsuiker
  • optioneel: karamelsaus (je kunt eventueel van de karamel die je over houdt saus maken), gesmolten chocolade (om de soesjes in te dopen of de toren mee te bedruipen), versiersels als parels, glitter, suikerwerk, chocolaatjes, foodvuurwerk (voor de oud en nieuw vibe), etc.

Instructies
 

  • Bedenk van te voren goed hoe je je toren vorm wilt geven. Op wat voor bord, hoe breed en hoog, etc., zodat je straks goed uitkomt. Het hoeft allemaal niet heel precies, maar het is zonde als je heel breed onderaan begint om er achter te komen dat je geen soesjes meer hebt om de toren af te maken.
  • Verhit de suiker in een steelpan met dikke bodem net zo lang tot dit karamel wordt. Alle suiker moet oplossen en zet het vuur acuut laag als je een stroperige substantie hebt. Verbrande karamel is heel bitter!
  • Ik hou het pannetje af en aan op het vuur: ik wil niet dat de karamel verbrand, maar het moet wel vloeibaar genoeg blijven om de soesjes in te dopen.
  • Dip één soesje in de karamel en plak daarmee aan de schaal waarop je de toren maakt. Dip vervolgens steeds één soesje om je toren verder te bouwen. Begin bij een stevig fundament onderaan en bouw daarop omhoog in steeds kleiner wordende cirkels. In principe bouw je 'holle' toren, maar je kunt binnenin ook soesjes doen. Eindig met één soesje bovenop om de toren af te maken.
  • Optioneel: als je karamel overhoudt kun je hiervan karamelsaus maken, door aan de hete karamel slagroom toe te voegen. Goed roeren en zorg dat de karamel oplost et voìla: homemade karamelsaus!
  • Versier de toren met alles wat je mooi vindt, zoals gesmolten chocolade (of chocoladesaus), karamelsaus, glitters, zilveren parels, suikerkrullen: het is jouw feestje! Je kunt met een croquembouche niet over de top genoeg gaan. Laat de karamel hard worden, zodat de toren mooi stevig is als je 'm serveert. Nog wat vuurwerk erin en knallend het nieuwe jaar in!

Notities

Gebruik je soesjes uit de vriezer? Dat is zo mogelijk nog makkelijker: verwerk de soesjes als ze nog bevroren zijn in de toren en laat de soesjes ontdooien, terwijl de karamel hard wordt. Zo heb je een verse croquembouche én is het nog makkelijker om de toren te bouwen!