Ga terug
hollandaise saus foolproof

Klassieke bereiding Hollandaise

Equipment

  • Mixer met gardes, gewone garde of planeetmenger

Ingrediƫnten
  

  • 250 gr ongezouten, geklaarde boter (gesmolten)
  • 4 eidooiers (op kamertemperatuur)
  • 6 eetlepels witte wijnazijn
  • peper en zout, naar smaak

Instructies
 

  • Breng een pan water aan de kook. Zorg dat een mengschaal goed op de pan past, zonder dat de schaal drijft in de pan. Niet teveel water dus! Zometeen ga je de saus au bain marie maken. Meng in die mengkom de eidooiers met de azijn. Zet op de pan met kokend water. Begin te kloppen en hou nooit meer op!
  • Voeg nu druppelsgewijs terwijl je maar door blijft kloppen (of mixen) de gesmolten boter toe. Als het goed is, zie je de saus nu langzaam dikker worden. Pas op: als je te snel de boter toevoegt, zal de saus stollen.
  • Breng daarna op smaak met zout en peper en serveer direct. Je kunt de saus niet opnieuw verhitten, want dan stollen de ei-dooiers.