Ga terug
ayam kapitan op een wit grijze achtergrond en een blauw bord met pandanrijst en en reepjes chili

Ayam kapitan - Captain's curry

5 van 1 stem
Porties 8 personen

Ingrediƫnten
  

  • 2 eetlepels kurkuma
  • 2 theelepels zout
  • 8 kippenbouten, met vel en bot, gesplitst in drumstick en dij je kunt ook 8 drumsticks en 8 dijen, een hele kip in stukken verdelen, etc., maar het is belangrijk dat je een deel met bot en vel kiest
  • 200 milliliter zonnebloem olie
  • 2 stengels sereh, gekneusd met de achterkant van je mes citroengras, vers verkrijgbaar bij de betere supermarkt, of de toko of Aziatisch supermarkt (ook bevroren)
  • een handvol limoenblaadjes vers verkrijgbaar bij de betere supermarkt, of de toko of Aziatisch supermarkt (ook bevroren)
  • 500 milliliter dikke, volvette kokosmelk dus niet light of iets dergelijks
  • 1 blokje kippenbouillon, of 200 milliliter verse bouillon
  • 2 eetlepels tafelsuiker
  • 1 volle eetlepel tamarinde
  • Voor de currypasta:
  • 40 kleine, gedroogde chilipepers als je niet van scherp houdt, zou ik de zaadjes verwijderen en/of minder toevoegen
  • 3 centimeter verse gember, geschild en grof gesneden
  • 350 gram Thaise (banaan) sjalotten, grof gesneden gewone sjalotten of uien kan eventueel ook
  • 25 gram kemiri noten (gepoft) of macademia noten
  • 5 flinke tenen knoflook
  • Eventueel: 2 theelepels zonnebloem olie

Instructies
 

  • Meng zout, kurkuma en 150 milliliter water in een niet-metalen kom. Doe hier de kip in en smeer de kipstukken goed met het mengsel in. Bedek met folie en laat een nacht staan in de koelkast of minimaal een halfuur bij kamertemperatuur.
  • Maak ondertussen de currypasta: gooi kokend water op de gedroogde chilipepers tot ze onderstaan en laat twintig minuten weken totdat ze zacht zijn. Giet af en blend in een keukenmachine, blender of cutter met de andere ingrediĆ«nten tot een gladde pasta.
  • Verhit de olie in een wok of pan met dikke bodem. Bak de kip in etappes in 5 minuten goudbruin, waarbij je ze halverwege omdraait. Haal de kip uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Als je teveel olie hebt, kun je een deel weggooien. Het hangt er vanaf hoeveel olie de kip heeft opgenomen. De pan mag nog een dun laagje olie hebben, precies genoeg om de bodem te bedekken overhouden.
  • Bak in de resterende hete olie in de pan de currypasta aan voor zo'n vijf minuten. Let op dat het niet verbrand! Voeg de kip terug in de pan, gevolgd door de kokosmelk, bouillon, citroengras en limoenblaadjes. Breng aan de kook en voeg suiker en tamarinde toe. Kook de curry zo'n 1,5 tot 2 uur totdat de kip van het bot valt. Als de curry te droog wordt kun je eventueel wat water toevoegen.

Notities

Je kunt in dit gerecht de kip vervangen door tofu. Zorg dat deze goed droog is voor je het gaat frituren en stoof aanzienlijk korter. Ik zou waarschijnlijk eerst de curry een uur laten sudderen en dan pas de tofu toevoegen om het nog tien tot twintig minuten te laten doorkoken.