Ga terug
soto ayam in kommet bijlagen kecap manis en sambal badjak

Soto Ayam yam yam yam - De beste kippensoep ooit

Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 soepkip of vier kippenbouten ik maak het vaak met twee kippenbouten, dan kun je het recept halveren
  • 5 centimeter gember, geschild en in dikke plakken gesneden je kunt ook gemberpoeder gebruiken, dat vind ik zelf extra lekker
  • 2,5 centimeter verse laos (galanga), in dikke plakken gesneden idem
  • 6 blaadjes djeroek poeroet ook wel (kefir) limoenblad genoemd
  • 3 blaadjes salam
  • 2 stengels sereh ook wel citroengras genoemd
  • 3 stuks lombok, in ringetjes, eventueel met de zaadlijsten verwijderd je kunt eventueel een eetlepel sambal oelek toevoegen (dit is wel zout!)
  • 3 liter water of bouillon het liefst zelf getrokken
  • voor de boemboe:
  • 4 eetlepels sambal oelek je kunt hier ook een handvol lomboks voor gebruiken
  • 2 theelepels koenjit ook wel kurkuma of geelwortel genoemd
  • 1 grote ui, schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 5 flinke tenen knoflook
  • djahé (gemberpoeder)
  • laos (poeder)
  • ketoembar (gemalen koriander)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Bahan bahan (garnituur) voor in de soep:
  • Prei, in dunne ringen
  • 1 hardgekookt ei per persoon
  • 50 gram per persoon taugé
  • 1 bos fijngehakte bladselderij
  • 120 gram per persoon gekookte pandanrijst of longtong
  • Kleine, gare aardappelblokjes, eventueel gefrituurd
  • gekookte en koud gespoelde so-oen dit is niet hetzelfde als mihoen
  • gesneden reepjes spitskool
  • bawang goreng, naar smaak (=gefrituurde uitjes)
  • Kecap manis van goede kwaliteit
  • Lekkere sambal

Instructies
 

  • Doe de kip in een grote soeppan met de djeroek poeroet, de salam, de sereh, de gember, koenjit, de laos, de lombok en wat versgemalen peper. Voeg de eventuele bouillon toe of vul met kraanwater tot de pan vol is en de kip helemaal onderstaat. Breng aan de kook en laat de bouillon met deksel drie uur trekken (maar een paar uur langer is helemaal niet erg!), of drie kwartier als je met kant-en-klare of eerder getrokken bouillon werkt. Als de bouillon te veel inkookt, kun je eventueel water toevoegen.
  • Maak de boemboe: doe daarvoor alle ingrediënten in een cutter of blender en blend tot een pasta. Je kunt dit ook in de tjobèk doen (een Indonesische vijzel). Snij dan eerst de ingrediënten fijn en wrijf samen in de tjobèk tot een pasta.
  • In de tussentijd kun je de bahan bahan voor in de soep maken: kook en frituur de aardappelblokjes, snij de prei en de spitskool kook eieren, hak de selderij fijn, blancheer de taugé en kook de so-oen en de rijst.
  • Haal de kip uit de bouillon. Proef de bouillon op smaak en kijk of er nog zout of peper in moet.
  • Pluk de kip van het karkas. Zet een wadjan (Indonesische gietijzeren wok) of koekenpan met dikke bodem op een heet vuur en fruit de boemboe goed aan. Voeg de geplukte kip toe en bak mee totdat de kip helemaal bedekt is met de boemboe en gebakken oogt.
  • Doe de kip terug in de pan met bouillon en breng de soep aan de kook. Laat vijf minuten pruttelen met de deksel erop. Het lekkerste is om de soep (nadat het is afgekoeld) een nacht in de koeling te laten staan, zodat alle smaken bij elkaar komen. De volgende dag zet je de de pan op laag vuur op, zodat die langzaam verwarmd. Niet teveel meer laten koken!
  • Opmaken: Wanneer al je garnituur koud is kun je deze even verhitten in de magnetron, want anders koelt je soep erg snel af. Begin met de rijst en/of so-oen, vervolgens de aardappel, prei, spitskool en selderij. Snij de eieren in partjes en verdeel over het bord. Dan schenk je de soep in het bord. Het is een dikke, gevulde soep, dus voeg niet té veel bouillon toe. Maak af met de bawang goreng en serveer de soep met kecap manis en sambal naar wens.

Notities

Je kunt zelf kiezen welke garnituur je in de soep doet. Ik vind iets van rijst, so-oen of longtong noodzakelijk. Gefrituurde aardappelblokjes zijn heerlijk in de soto, maar vind ik vaak teveel werk. Maar selderij, taugé, ei en bawang goreng mogen wat mij betreft niet ontbreken in de soto ayam.
So-oen en rijst of lontong kunnen co-existeren in een soep. Ik zou echter wel aanraden om een keuze te maken tussen longtong en pandan rijst.
Als je kant-en-klare bouillon gebruikt, let dan goed op met hoeveel zout je toevoegt. Deze bouillons zijn vaak al behoorlijk zout!