Doe de kip in een grote soeppan met de djeroek poeroet, de salam, de sereh, de gember, koenjit, de laos, de lombok en wat versgemalen peper. Voeg de eventuele bouillon toe of vul met kraanwater tot de pan vol is en de kip helemaal onderstaat. Breng aan de kook en laat de bouillon met deksel drie uur trekken (maar een paar uur langer is helemaal niet erg!), of drie kwartier als je met kant-en-klare of eerder getrokken bouillon werkt. Als de bouillon te veel inkookt, kun je eventueel water toevoegen.
Maak de boemboe: doe daarvoor alle ingrediënten in een cutter of blender en blend tot een pasta. Je kunt dit ook in de tjobèk doen (een Indonesische vijzel). Snij dan eerst de ingrediënten fijn en wrijf samen in de tjobèk tot een pasta.
In de tussentijd kun je de bahan bahan voor in de soep maken: kook en frituur de aardappelblokjes, snij de prei en de spitskool kook eieren, hak de selderij fijn, blancheer de taugé en kook de so-oen en de rijst.
Haal de kip uit de bouillon. Proef de bouillon op smaak en kijk of er nog zout of peper in moet.
Pluk de kip van het karkas. Zet een wadjan (Indonesische gietijzeren wok) of koekenpan met dikke bodem op een heet vuur en fruit de boemboe goed aan. Voeg de geplukte kip toe en bak mee totdat de kip helemaal bedekt is met de boemboe en gebakken oogt.
Doe de kip terug in de pan met bouillon en breng de soep aan de kook. Laat vijf minuten pruttelen met de deksel erop. Het lekkerste is om de soep (nadat het is afgekoeld) een nacht in de koeling te laten staan, zodat alle smaken bij elkaar komen. De volgende dag zet je de de pan op laag vuur op, zodat die langzaam verwarmd. Niet teveel meer laten koken!
Opmaken: Wanneer al je garnituur koud is kun je deze even verhitten in de magnetron, want anders koelt je soep erg snel af. Begin met de rijst en/of so-oen, vervolgens de aardappel, prei, spitskool en selderij. Snij de eieren in partjes en verdeel over het bord. Dan schenk je de soep in het bord. Het is een dikke, gevulde soep, dus voeg niet té veel bouillon toe. Maak af met de bawang goreng en serveer de soep met kecap manis en sambal naar wens.